Obsta principiis! Óvakodj a kezdeteknél!

Óvakodj a kezdeteknél! 

Kezdetben teremtette Isten az eget, és a földet (...) A föld kaotikus, lakatlan, és üres volt...        (1Mózes 1. 1-2.) 

Sokáig abban a hitben, tudatban voltam, hogy elkezden valamit, belevágni valamibe, egy igen félelmetes dolog. Mert ahogy elkezdek valamit, az kihatással lesz a továbbiakra.  Így is van. Tudnék mondani 10 rossz dolgot, és 10 jó dolgot az életemből, ami ezt igazolja; pro és kontra. Alapvetően önmagamat, megfigyelő és vizsgáló személyiségnek tartom. Soha nem ugrok fejest egy barátságba, amíg meg nem vizsgálom azt az embert, akit szeretném, hogy a későbbi életemre hatással legyen. Óvatos játékos vagyok. Fejben osztok-szorzok, erősen figyelek a benső megérzéseimre, és ha érdemesnek találok valakit a társaságomra, hát óvatosan adok magamból egy kis darabot. Aztán elérkeztem ide, ehhez a bibliai részhez. A Biblia két első mondatának kulcsszavai: "Isten teremtette",  és "kaotikus, lakatlan, és üres volt". Csak nekem tűnik fel, hogy Isten káoszt teremtett? Isten első megmozdulása az volt, hogy káoszt teremtett? Miért? Miért nem rögtön rendet? Excel-táblába rendezett egyforma bolygókat, egyforma növényekkel, ugyanolyan állatokkal, egy tökéletesen ugyanolyan emberpárral, akik az egyformaságukat látva, a tökéletes teremtőt zsigeri szintből imádják kérdések nélkül? Lehetett volna egy olyan életterünk, ahol az egyforma hosszúságú nappalokat, ugyanolyan hosszú éjjelek követek. Egy kellemes évszak, ahol mindenki ingujjban flangál, egy pollen és pormentes világban. ERRE:  Káosz. Micsoda kezdet! Aztán picit tovább olvasok. "De Isten Szelleme ott lebegett a mélységes vizek fölött." (de-vel nem kezdünk mondatot... mondaná egy grammar-nazi) DE Isten Szelleme ott lebegett. 

Kezdetben Isten teremtette Balázst. Balázs kaotikus, lakatlan és üres volt. De már akkor is, Isten Szelleme ott lebegett Balázs felett. És azt mondta; "Legyen világosság". És az a káosz, ami Balázsban volt, elkezdett kozmosszá összeállni. Az az anyag, ami addig céltalanul sodródott körbe-körbe az ego körül, elkezdett értelmet nyerni. 

"Akkor Isten megvizsgálta a világosságot, és örömét lelte benne."

#️⃣selah


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Politikailag Korrekt

GÁZÓRA

Életünk otthagyott létrái